Job og alkoholpolitik

Det kan være svært at finde den perfekte balance mellem sikkerhed og arbejdsproduktivitet. Alkohol er en af de ting, der kan udviske linjerne, men det behøver det ikke at være. Denne artikel vil undersøge nogle ideer til alkoholpolitik på arbejdspladsen, så dine medarbejdere forbliver sikre og samtidig er produktive! Alkohol er en af de ting, der kan udviske grænserne, men det behøver det ikke at gøre. Denne artikel vil undersøge nogle ideer til en alkoholpolitik på arbejdspladsen, så dine medarbejdere er sikre, mens de er produktive!

Arbejde vs. alkohol

Alkohol på arbejdspladsen er et ømtåleligt emne. Der er en hårfin grænse mellem sikkerhed og arbejdsproduktivitet, og det kan ofte være svært at afgøre, om man skal tillade det på sin arbejdsplads eller ej. En ting er sikkert, det er ikke tilladt at drikke alkohol i arbejdstiden på arbejdspladsen. Men spørgsmålet er, om arbejdspladsen vil tolerere alkohol udenfor arbejdstiden. Det kan være i form af en fyraftensbajer, eller til julefrokosten.

De specifikke bestemmelser om drikketid varierer fra virksomhed til virksomhed, men der er nogle generelle regler. De mest normalt regler på arbejdspladser i Danmark lyder sådanne:

– Der må ikke drikkes i den almindelige arbejdstid – medmindre det er et arrangement efter arbejdstid, f.eks . en julefrokost

– Der bør ikke indtages alkohol inden for en time efter at din vagt er begyndt og sluttet

– Der må ikke drikkes på arbejdspladsen, eller mens du arbejder. Dette gælder for alle stoffer, der kan nedsætte dømmekraften eller reaktionstiden (herunder receptpligtig medicin)

Har du svært ved at holde dig fra alkohol i arbejdstiden?

Hvis man begynder at smugle alkohol med på arbejdspladsen, selvom det ikke er tilladt, så er det måske et tydeligt tegn på, at der er tale om et misbrug. Hvis man begynder at overtræde regler og love, lyve og negligere sit drikkeri, samt prioritere at drikke, fremfor noget andet, så er man helt sikkert blevet afhængig, og er derfor en alkoholiker. Det kan have betydelige konsekvenser for kroppen, hvis man drikker for meget over en lang periode, og det kan være farligt, og i værst fald, betyde død.

Hvis du mener, at du selv har et alkoholproblem, så bør du søge hjælp i form af alkoholrådgivning. Det kan også være, at du mistænker en på din arbejdsplads, som har flere træk, der antager, at der er meget alkohol involveret, især hvis i også ses privat. Et tydeligt tegn på, at personen kan have et problem er, hvis han/hun drikker hver gang i ses, og gerne meget mere end jer andre.