Sådan fjerner du kalk fra hjemmet

Du har sikkert prøvet at fjerne kalk fra badeværelsesfliser, afkalket kaffemaskinen eller haft et brusehoved, som var fyldt med kalk. Der er dog nogle gode tricks til at slippe af med de drilske kalkaflejringer i hjemmet. Se med herunder for at se, hvordan du slipper af med kalk i hjemmet.

Fjern kalk fra badeværelset

Inden du begynder at fjerne kalk fra badeværelset, er det vigtigt, at du har styr på, hvilke materialer der er belagt med kalk. Materialer som porcelæn, sten og glas kan behandles med citron- eller eddikesyre. Du kommer til at skrubbe og skrabe en smule for at slippe af med kalken. Hvis der er ekstra tykke lag nogle steder, kan du dyppe et stykke køkkenrulle i syre og lade den ligge på området i 24 timer. Vær dog altid opmærksom på ikke at få syre på hænderne og husk at lufte godt ud.

Fjern kalk fra køkkenapparaterne

I din elkedel og kaffemaskine hober kalken sig også op og får over tid apparaterne til at virke dårligere og bruge mere strøm. Det kan du dog imødekomme ved at afkalke dine apparater jævnligt. I din elkedel er det nemt: Fyld kedlen op med citronsyre blandet med vand og start kedlen. Tøm derefter kedlen og kør den et par gange med rent vand fra hanen, så du får skyllet alt syre ud. Det samme kan du gøre med kaffemaskinen. Vær dog opmærksom på at nogle maskiner, fx espressomaskiner, skal afkalkes med et specielt afkalkningssystem, da de ellers risikerer at gå i stykker.

Fjern kalk fra vandhanen

Afkalkning af vandhaner kan klares meget simpelt: Dryp husholdningseddike på nogle vatrondeller og placér dem på det ramte område. Lad dem sidde i ca. 15 minutter og tør derefter af med en opvredet klud. Filtret i vandhanen kan skrues af og placeres i eddike i 30 minutter for at fjerne kalken. Herefter skal det blot skylles i gennem og skrues på igen. Så er din vandhane så god som ny!

Fjern kalk fra vandet

Selvom det er relativt simpelt at fjerne kalk fra de forskellige steder i dit hjem, hober arbejdet sig op, og der kan hurtigt gå lang tid med at holde dit hjem kalkfrit. Men heldigvis er der en løsning: Med et blødgøringsanlæg fjerner du kalken fra vandet så snart det kommer ind i dit hjem. Det betyder, at du slipper for al den rengøring, der er forbundet med hårdt vand med et højt kalkindhold. Og faktisk er der flere fordele ved blødt vand, fx blødere tøj, som holder farven længere. Hvis du vil vide mere om blødt vand, kan du læse vores guide om fordelene ved et blødgøringsanlæg.